Maria Hagström

Godaste tunnbrödet

Ett tunnbröd som jag länge bakat och som barnen älskar är Leilas Dalatunnbröd i stekpanna.

Ett enkelt bröd som gräddas lätt i stekpannan. Ofta gör jag dubbel sats eftersom mackorna går åt snabbt här hemma. Perfekt att frysa in och ta upp strax innan frukost.

Recept:

Du behöver
steg 1:
15 g (¼ paket) färsk jäst
2 msk strösocker
50 g smör
2 msk ljus sirap
1 tsk krossad anis
1 tsk krossat fänkåls frön
1,5 tsk salt
2,5 dl mjölk 3%
3 dl rågsikt
3 dl vetemjöl special

steg 2:
300 g varm nykokt potatis (skalad)
1,5 dl vetemjöl special
1,5 dl rågsikt

Gör så här:
Smula jästen i en bunke och häll i strösocker.
Smält smöret och värm med mjölk, sirap, kryddor och salt till 37 grader.
Häll vätskan över jästen och rör om ordentligt.
Tillsätt rågsikt och vetemjöl och rör ihop till en kladdig deg.
Jäs under bakduk till dubbel storlek, cirka 1 timme.
Pressa den varma potatisen med en gaffel och knåda in den i degen. Tillsätt vetemjöl och rågsikt tills den inte kladdar längre.
Dela den i små bitar och kavla ut till tunna runda kakor.
Stek bröden på medeltemperatur i en torr stekpanna, någon minut på varje sida, tills det fått lite färg. Var försiktig så du inte steker för länge, då blir brödet hårt och knaprigt.

Kan verkligen rekommendera att göra detta bröd!

Kram Maria

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats